KATEGORIE
DETAIL KNIHY
Autor: | Franc Martin |
Nakladatel: | Academia |
EAN: | 9788020036056 |
Žánr: | Historie |
Rok vydání: | 2025 |
Stav: | Skladem |
Běžná cena: | |
AKČNÍ CENA: | 903 Kč |
Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.
Kontaktujte nás
Nejrychlejší cesta, případně využijte odkaz KONTAKTY.